User Tools

Site Tools


fordprog:abap2018

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Last revision Both sides next revision
fordprog:abap2018 [2018/02/19 16:38]
deva
fordprog:abap2018 [2018/06/01 09:48]
deva
Line 52: Line 52:
 === Megjegyzések === === Megjegyzések ===
  
-A sor elején álló ''​*''​ karakterektől kezdve a sor végéig. Megjegyzések a program tetszőleges ​pontján ​előfordulhatnaka fordítást és a keletkező programkódot nem befolyásolják.+A sor elején álló ''​*''​ karakterektől kezdve a sor végéig. Megjegyzések a program tetszőleges ​sorában ​előfordulhatnak ​(de csak sor elején). A fordítást és a keletkező programkódot nem befolyásolják.
  
 === A program felépítése === === A program felépítése ===
Line 75: Line 75:
    
   * Értékadás:​ ''​MOVE''​ kifejezés ''​TO''​ változó ''​.''​ alakú. A változó és a kifejezés típusa csak azonos lehet.   * Értékadás:​ ''​MOVE''​ kifejezés ''​TO''​ változó ''​.''​ alakú. A változó és a kifejezés típusa csak azonos lehet.
-  * Olvasás: A ''​READ TO''​ változó ''​.''​ utasítás a megadott változóba olvas be egy megfelelő típusú értéket a standard bemenetről. (Megvalósítása:​ meg kell hívni a be eljárást, amit a 4. beadandó feladathoz mellékelt C fájl tartalmaz. A beolvasott érték az eax (logikai típus esetén az al) regiszterben lesz.) +  * Olvasás: A ''​READ''​ ''​TO''​ változó ''​.''​ utasítás a megadott változóba olvas be egy megfelelő típusú értéket a standard bemenetről. (Megvalósítása:​ meg kell hívni a be eljárást, amit a 4. beadandó feladathoz mellékelt C fájl tartalmaz. A beolvasott érték az eax (logikai típus esetén az al) regiszterben lesz.) 
-  * Írás: A ''​WRITE'' ​utasítás ​''​.''​ a megadott kifejezés értékét a képernyőre írja (és egy sortöréssel fejezi be). (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ki eljárást, amit a 4. beadandó feladathoz mellékelt C fájl tartalmaz. Paraméterként a kiírandó értéket (mindkét esetben 4 bájtot) kell a verembe tenni.)+  * Írás: A ''​WRITE'' ​kifejezés ​''​.'' ​utasítás ​a megadott kifejezés értékét a képernyőre írja (és egy sortöréssel fejezi be). (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ki eljárást, amit a 4. beadandó feladathoz mellékelt C fájl tartalmaz. Paraméterként a kiírandó értéket (mindkét esetben 4 bájtot) kell a verembe tenni.)
   * Aritmetika:   * Aritmetika:
     * ''​ADD''​ kifejezés ''​TO''​ változó ''​.''​     * ''​ADD''​ kifejezés ''​TO''​ változó ''​.''​
Line 82: Line 82:
     * ''​MULTIPLY''​ változó ''​BY''​ kifejezés ''​.''​     * ''​MULTIPLY''​ változó ''​BY''​ kifejezés ''​.''​
     * ''​DIVIDE''​ változó ''​BY''​ kifejezés ''​.''​     * ''​DIVIDE''​ változó ''​BY''​ kifejezés ''​.''​
-    * ''​MOD''​ változó ''​BY''​ kifejezés ''​TO''​ változó ''​.'' ​ 
   * Ciklus: ''​WHILE''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ENDWHILE''​ ''​.''​   * Ciklus: ''​WHILE''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ENDWHILE''​ ''​.''​
     * A feltétel logikai kifejezés, és a ciklus belsejében legalább egy utasításnak kell lennie. A megszokott módon, elöltesztelős ciklusként működik.     * A feltétel logikai kifejezés, és a ciklus belsejében legalább egy utasításnak kell lennie. A megszokott módon, elöltesztelős ciklusként működik.
Line 88: Line 87:
     * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ENDIF''​ ''​.''​     * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ENDIF''​ ''​.''​
     * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ELSE''​ ''​.''​ utasitasok ''​ENDIF''​ ''​.''​     * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ELSE''​ ''​.''​ utasitasok ''​ENDIF''​ ''​.''​
-    * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ELSEIF''​ ''​.''​ utasitasok ... ''​ENDIF''​ ''​.''​+    * ''​IF''​ feltétel ''​.''​ utasítások ''​ELSEIF'' ​feltétel ​''​.''​ utasitasok ... ''​ENDIF''​ ''​.''​
     * A feltétel logikai kifejezés, és az egyes ágakban legalább egy-egy utasítás van. Az ''​IF''​ ágból pontosan egy van, ami az első ág. ''​ELSEIF''​ ágból akárhány lehet. Az ''​ELSE''​ ág nem kötelező, legfeljebb egy lehet belőle, és ha van, akkor az az utolsó ág. A megszokott módon működik.     * A feltétel logikai kifejezés, és az egyes ágakban legalább egy-egy utasítás van. Az ''​IF''​ ágból pontosan egy van, ami az első ág. ''​ELSEIF''​ ágból akárhány lehet. Az ''​ELSE''​ ág nem kötelező, legfeljebb egy lehet belőle, és ha van, akkor az az utolsó ág. A megszokott módon működik.
  
fordprog/abap2018.txt · Last modified: 2020/02/17 08:40 by deva