User Tools

Site Tools


fordprog:plang2017

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
fordprog:plang2017 [2017/09/25 17:01]
deva
fordprog:plang2017 [2017/11/04 17:32] (current)
deva
Line 7: Line 7:
 Az alábbi példaprogram a bemeneten kapott nemnegatív egész szám legkisebb valódi osztóját számolja ki. Az alábbi példaprogram a bemeneten kapott nemnegatív egész szám legkisebb valódi osztóját számolja ki.
  
-Tesztfájlok [[http://​deva.web.elte.hu/​fordprog/​plang2017-tesztfajlok.zip|letölthetőek]]!+Tesztfájlok [[http://​deva.web.elte.hu/​fordprog/​plang-2017-osz-tesztfajlok.zip|letölthetőek]]!
  
 <​code>​ <​code>​
-** A legkisebb valodi oszto meghatarozasa.+A legkisebb valodi oszto meghatarozasa. ​#
 PROGRAM oszto PROGRAM oszto
 VALTOZOK: VALTOZOK:
Line 44: Line 44:
   * az angol abc kis és nagybetűi   * az angol abc kis és nagybetűi
   * számjegyek (0-9)   * számjegyek (0-9)
-  * ''​():​+-*/​%<>​=_''​+  * ''​():​+-*/​%<>​=_#''​
   * szóköz, tab, sorvége   * szóköz, tab, sorvége
   * megjegyzések belsejében pedig tetszőleges karakterek állhatnak   * megjegyzések belsejében pedig tetszőleges karakterek állhatnak
Line 56: Line 56:
 === Azonosítók === === Azonosítók ===
  
-A változók nevei, illetve a program neve betűkből és számjegyekből állhatnak, de nem kezdődhetnek számjeggyel,​ és nem ütközhetnek egyik kulcsszóval sem.+A változók nevei, illetve a program neve kis- és nagybetűkből és számjegyekből állhatnak, de nem kezdődhetnek számjeggyel,​ és nem ütközhetnek egyik kulcsszóval sem.
  
 === Típusok === === Típusok ===
Line 65: Line 65:
 === Megjegyzések === === Megjegyzések ===
  
-A 'a ** karakterektől kezdve ​sor végéig. Megjegyzések a program tetszőleges pontján előfordulhatnak, ​fordítást és a keletkező programkódot nem befolyásolják.+A ''#''​ karakteretől a következő ''#''​ karakterig. Megjegyzések a program tetszőleges pontján előfordulhatnak, ​és akár több sorosak is lehetnek. A fordítást és a keletkező programkódot nem befolyásolják.
  
 === A program felépítése === === A program felépítése ===
Line 93: Line 93:
   * Olvasás: A ''​BE:''​ utasítás a megadott változóba olvas be egy megfelelő típusú értéket a standard bementeről. (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ''​be''​ eljárást, amit a negyedik beadandó kiírásához mellékelt C fájl tartalmaz. A beolvasott érték ''​EGESZ''​ típus esetén az ''​eax'',​ ''​LOGIKAI''​ típus esetén az ''​al''​ regiszterben lesz.)   * Olvasás: A ''​BE:''​ utasítás a megadott változóba olvas be egy megfelelő típusú értéket a standard bementeről. (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ''​be''​ eljárást, amit a negyedik beadandó kiírásához mellékelt C fájl tartalmaz. A beolvasott érték ''​EGESZ''​ típus esetén az ''​eax'',​ ''​LOGIKAI''​ típus esetén az ''​al''​ regiszterben lesz.)
   * Írás: A ''​KI:''​ utasítás a megadott kifejezés értékét a standard kimenetre írja (és egy sortöréssel fejezi be). (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ''​ki_egesz''​ (vagy a ''​ki_logikai''​) eljárást, amit a 4. beadandó leírásához mellékelt C fájl tartalmaz. Paraméterként a kiírandó értéket (mindkét esetben 4 bájtot) kell a verembe tenni.) ​   * Írás: A ''​KI:''​ utasítás a megadott kifejezés értékét a standard kimenetre írja (és egy sortöréssel fejezi be). (Megvalósítása:​ meg kell hívni a ''​ki_egesz''​ (vagy a ''​ki_logikai''​) eljárást, amit a 4. beadandó leírásához mellékelt C fájl tartalmaz. Paraméterként a kiírandó értéket (mindkét esetben 4 bájtot) kell a verembe tenni.) ​
-  * Ciklus: ''​CIKLUS AMIG''​ //feltétel utasítások//​ ''​CIKLUS_VEGE''​ alakú. A feltétel logikai kifejezés, és a ciklus ​belsejében legalább egy utasításnak kell lennie. A megszokott módon, elöltesztelős ciklusként működik.  +  * Ciklus: ''​CIKLUS AMIG''​ //feltétel utasítások//​ ''​CIKLUS_VEGE''​ alakú. A feltétel logikai kifejezés. A ciklus ​utasításlistája lehet üres is. A megszokott módon, elöltesztelős ciklusként működik.  
-  * Elágazás: ''​HA''​ //​feltétel//​ ''​AKKOR''​ //​utasítások//​ ''​HA_VEGE''​ vagy ''​HA''​ //​feltétel//​ ''​AKKOR''​ //​utasítások//​ ''​KULONBEN''​ //​utasitasok//​ ''​HA_VEGE''​ alakú. A feltétel logikai kifejezés, és az egyes ágakban legalább egy-egy utasítás van. A megszokott módon működik.+  * Elágazás: ''​HA''​ //​feltétel//​ ''​AKKOR''​ //​utasítások//​ ''​HA_VEGE''​ vagy ''​HA''​ //​feltétel//​ ''​AKKOR''​ //​utasítások//​ ''​KULONBEN''​ //​utasitasok//​ ''​HA_VEGE''​ alakú. A feltétel logikai kifejezés. Az egyes ágak utasításlistája lehet üres is. A megszokott módon működik.
fordprog/plang2017.1506351711.txt.gz · Last modified: 2017/09/25 17:01 by deva